5 S, KAİZEN VE TOPLAM VERİMLİ ÜRETİM

Seminer Amacı

Japonca'da “Kai” değişim, “Zen” iyi, daha iyi anlamına gelir. Bu iki sözcüğün birleşmesi ile oluşan “Kaizen” "herkesi kapsayan sürekli iyileştirme" anlamına gelmektedir. Bu kelime ayrıca bir felsefeyi ve bir yaşam biçimini de ifade eder: "Her geçen günün bir önceki günden daha iyi olması için evde, işyerinde ve sosyal yaşamda sürekli çaba sarf etmek." Sürekli iyileştirme sürecinin kaynağı Kaizen felsefesidir. Sürekli iyileştirme sürecinin; düşünce ve davranış olarak çalışan herkesin, her durumu tartışmaya açması ve sonra bunu iyileştirmenin yollarını aramasıdır. Günümüzde rekabet edebilen bir firma olmaya devam etmek için işletmelerde kullanılabilen çok çeşitli iyileştirme teknikleri de yine bu kazien felsefesine dayanır. Seminerde bu felsefenin işletmeye olumlu etkileri ve teknikleri anlatılacaktır.

Görsel düzenleme ve temizlik, imalat ortamında mükemmelliğin ve verimliliğin temelidir. Japonlar, işletmedeki temizlik, düzen ve disiplini sağlamak için basit kurallar uygular. Bu kurallar hem basittir, hem de işletmenin en küçük ayrıntılarının denetimini sağlar. 5S olarak bilinen bu yöntemin kökleri Frederick W.Taylor’un 1911 yılında yazdığı “Bilimsel Yönetim” adlı kitabına ve Henry Ford’un 1922 yılındaki “CANDO” programına kadar uzanır. 5S, işyeri iyileştirmesinde birinci sırada önceliğe sahiptir, işletmedeki diğer iyileştirme çabalarının temelini oluşturur ve sonuçları dikkat çeker. Bu eğitimin amacı; katılımcıları 5S hakkında uygulamalı olarak bilgilendirmek ve işletmelerine uygun bir eylem planı hazırlamalarını sağlamak için interaktif bir ortam yaratmaktır.

Seminer İçeriği

·          Kaizen Nedir?

·          Kaizen' in Hedefi

·          Kaizen ve Yenilik

·          5 S Yönetimi

      ·          5 S Nedir?

      ·          Avantajları,

·          5 S te Amaç?

·          İşletmeye Yararları

·          Üreticiye Yararları

·          Tüketiciye yararları

      ·          İş Görene yararları

      ·          Verimlilik, Yalın Üretim, İsrafın Önlenmesi, Tam Zamanında Üretim, Verimli Üretim, Parametreleri ve Örnekleri

SÜRE : 1 gün ( 8 Saat)

KİMLER KATILABİLİR? Bu program üretim, planlama, kalite-güvence, lojistik, malzeme, satın alma, bakım birimlerinde görev alan çalışanları ve bu alanda çalışma yapmayı hedefleyen mühendisleri, ara teknik elemanları ve konuya ilgili katılımcıları kapsamaktadır.